lördag 12 mars 2011

3 bra fantasyserier

1. Wheel of time (WOT) - Robert Jordan


Robert Jordan (=James Oliver Rigney, Jr) var kungen av fantasy enligt min uppfattning. Hans enorma verk " wheel of time" får till och med Tolkiens "sagan om ringen" att blekna. Den första boken "the eye of the world" kom ut 1990, och fram till 2007 då Robert tragiskt nog avled efter en tids sjukdom lyckades han skriva 11 omfattande böcker i wheel of timeserien utan att avsluta serien. Brandon Sanderson har fått det enorma uppdraget att avsluta wheel of time och baserad på stoff och antekningar från Robert har han redan givit ut två böcker som är i minst lika god kvalitet inlevelse som de första 11 böckerna. Under början av 2012 kommer den sista boken ut och jag kan inte vänta för att se hur den här episka berättelsen slutar. Wheel of time är en otroligt omfattande, komplex och multifacetterad berättelse om tre pojkars väg från vanliga enkla bybor i väldens utkant  till de tre mest fruktade och respekterade personerna i tidsålden som historien utspelar sig i. Den här serien har allt en fantasy-fan någonsin skulle kunna önska sig. Det som imponerar mest på mig är hur Robert lyckas hålla reda på alla karaktärer som är riktigt många till antalet och kommer och går i huvudpersonernas liv. Gillar ni fantasy så kommer ni att älska Wheel of time! 

Wheel of time på Wikipedia


2. Shannaras ättlingar - Terry Brooks


Det här var en av de första fantasyböckerna jag läste och även fast terry har skrivit fler böcker om Shannara så är den här serien den överlägset bästa. Boken handlar om tre ättlingar till släkten shannara som var och en får ett uppdrag som de måste genomföra. Huvudpersonen Par får i uppdrag att hitta ett mystiskt svärd som bestitter mäktiga krafter och hasn färd genom de fyra rikena är fyllda av fiender och framförallt obehagligara varelser som kallas skuggoner. Par finner snart att han besitter oanade förmågor; ett arv från sin gamla ätt som han måste lära sig att bemästra för att klara sig levane genom sin fantasiska resa. Den här bokserien är helt underbar och inte fullt lika lång som ovanstående vilket gör den till en mer lättsmält upplevlse.

World of Shannara3. Farseer triology - Robin Hobb


Robin Hobb är expert på att beskriva förhållanden mellan karraktärer, en egenskap som påminner lite om David Eddings stil. Den här serien är en av många som denna fantastiska storyteller skrivit genom tiderna och även fast just Farseer Triologi tar en stund att komma in i så fastnar den just på grund av att man vill veta hur karraktärerna kommer att reagera på händerser som just skett i boken... så bra är karaktärerna beskrivna!
Triologin handlar om bastarden Fitz som vid sex års ålder lämnas vid dörrarna till ett slott. Hans riktiga far som står på tur till tronen skäms och lämnar sitt kall och bosätter sig långt ut på landet. Istället uppfostras han av Burrich som är faderns svurne man och även stallmästare på slottet. Fitz kommer snabbt underfund med att han har en natulig fallenhet för djur och till och med mågon övernaturlig visar det sig när han får kontakt med en varg i trakten... Fitz tränas till att bli en lönnmördare och blir väldigt duktig på sin uppgift. Men han och de övriga på slottet har sörre faror att svara på när en hänsyslös flotta slår till i riket och kidnappar befolkninge och gör dem till galna zombieliknande varelser. Triologin är berättad från Fitz egen syn vilket jag verkligen gillade med den här serien. Eftersom triologin börjar när han är sex och slutar LÅNGt senare så får man verkligen vara med och leva hans liv. Berättelsen är så välskriven att man lär känna hans peronlighet och blir glad när han är gald, ledsen när han är ledsen och arg när hans omvärld är för grym mot honom...

Farsser review