torsdag 17 februari 2011

Tre ruskigt bra westernfilmer

Westernfilmer på Tonys Topp Tre

1. Silverado.

Det här är en episk westernfilm som tog generan tillbaka till vita duken. Filmen stoltserar med en imponerande lista skådespelare (Kevin Costner, Kevin Kline, John Cleese, Jeff Goldblum, Danny Glover, Scott Glenn, Brian Dennehy, Linda Hunt, Rosanna Arquette mfl.). Filmen handlar om ett gäng män vars öden sammanförs i staden silverado. Här har sheriffen kontrollen, men trots et först intryck av att vara en respektabel och hyvens man så osar det strax surt i kulisserna. En lokal ranchägare vill öka sin mark och ställer till kalabalik i staden. Nu är det upp till fyra cowboys att fixa biffen. En klassisk plot men som är gjord på ett mycket bra sätt. Jag har själv sett den här filmen mer gånger än de flesta andra som finns. Vill fortfarande ha Jakes häst och pistoler.  
Kolla Silverado trailern på youtube

2 True Grit (rätta virket)

Om Silverado är episk så är den här knappa snäppet under. Återigen med stjärnor som John Wayne, Robert Duval, Dennis Hopper och Glen Campbell mfl. så kan det bara bli en bra film! plot: Mattie Ross ser sin far mördas, och tar lagen i egna händer för att hämnas. Hon hittar en gammal sheriff som är att vet rätta virket, de frå snart följe av en texas ranger som ävan han är ute efter Matties fars mördare. Jakten är igång och resan tar dem genom mid-west Usa och djupt in i indianterritorium för att hitta den skyldige.
Luta dig tillbaka och njut! Jag fick precis reda på att en nyinspelning  av denna film kommer snart har premiär i Sverige (Jeff bridges och Mat damon bl.a) så det blir absolut en biljett till bion (eller två!) för min del.


True grit trailer - nyinspelning

Tyue grit trailer - klassic

Nyinspelningen har även recenserats på Filmmedia

3. Den onde den gode och den fule

Kung Clintan spelar den gode naturligtvis i denna klassiker från 1966. Den naturligt och alltid onde Lee van Cleef spelar inte oväntat den "onda" och den fule är den tvättäkta skurken Tuco (Eli Wallach). 200 000 dollar i guld från en borttappad militärförsändning är mer än nog för att dessa giganter ska drabbas samman och skjuta på varandra tills piporna glöder. Jag är ett stort fan av dessa Clintan filmer och juast denna borde vara högre upp på listan kanske...?

Kolla in trailern här